Portal dla ludzi aktywnych

Białko WPC czy aminokwasy BCAA?

03.12.2014
komentarze 2

suplementy-wspomagające-dietę

Każdy, kto zaczyna swoją przygodę z kulturystyką czy jakąkolwiek inną aktywnością fizyczną, prędzej czy później zastanawia się nad doborem suplementacji. Początkujący sportowcy często mają problem z odpowiednim doborem odżywki białkowej. Nie wiedzą, kiedy ją przyjmować i tak właściwie po co? Chcąc wspomóc swój wysiłek, najczęściej sięgają po białko WPC lub aminokwasy BCAA.

To, co dla sportowca okaże się lepsze i rzeczywiście przyniesie oczekiwane efekty, zależy przede wszystkim od jego organizmu, stylu życia i sposobu żywienia. Jedno jest pewne. W procesie przyrostu masy mięśniowej, białko, jako jej podstawowy budulec, jest niezbędne. Choć dostarczamy go organizmowi bezpośrednio z pożywienia, to warto wiedzieć, że istnieją suplementy, które wspomogą nawet najbardziej trafne diety.

1znakCzym jest białko WPC?

bialko-wpcZacznijmy od wyjaśnienia. Białko WPC to koncentrat białka serwatkowego. Zawiera pełną gamę aminokwasów, niezbędną do wywołania efektów anabolicznych w organizmie po ciężkim treningu, jak i zahamowania katabolizmu powysiłkowego. Czas wchłaniania takiego białka wynosi od 30 minut do 3 godzin. Dlatego często służy sportowcom jako zamiennik pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jego kolejna zaletą jest lekkostrawność oraz dobór ulubionego przez nas smaku. Producenci oferują różne wersje smakowe, od klasycznej czekolady, wanilii po owoce leśne i mango.

Ze względu na to, że WPC wykazuje wysoką wartość odżywczą, uznaje się je za efektywne źródło białka szczególnie dla osób, które intensywnie trenują. Koncentrat białka serwatkowego nie jest wskazany dla kulturystów, którzy nie tolerują laktozy. Proces wytwarzania protein serwatkowych, nazywany „ultrafiltracją”, pozbawia serwatkę większości laktozy. Jednak niewielka jej ilość pozostaje.

2znakKilka słów o BCAA

BCAA to aminokwasy rozgałęzione. W ich skład wchodzą trzy aminokwasy: leucyna, izoleucyna oraz walina, które stanowią prawie 40% białek mięśniowych. BCAA pełnią kilka podstawowych funkcji: hamują rozpad tkanki mięśniowej po treningu, przyspieszają budowę mięśni, wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, ale też hamują procesy odczuwania bólu czy zmęczenia. Ten suplement może stosować każdy, zarówno w sportach siłowych, jak i wyczynowych. Dla osób, które dopiero poznają BCAA i zaczynają jego stosowanie, optymalną dawką jest 5-10 g przed i po treningu.

3znakDlaczego warto stosować BCAA przed i po treningu?

bialko-wpc-czy-bcaaOtóż w czasie rozkładu aminokwasów wytwarza się produkt uboczny – amoniak. Przy diecie, w której dominuje białko zwierzęce lub roślinne, ilość trującego dla organizmu amoniaku znacznie wzrasta. Jest on jednym z czynników, które wywołują dobrze znane sportowcom zakwaszenie organizmu, a co za tym idzie: spowolnienie regeneracji, ciągłe zmęczenie czy zaburzenia metabolizmu. Regularne stosowanie BCAA wpływa na obniżenie poziomu amoniaku oraz ograniczenie redukcji białek.

Oprócz tego, że BCAA wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, dzięki udowodnionemu tłumieniu wydzielania serotoniny, redukuje tzw. zmęczenie psychiczne w trakcie długotrwałego treningu. Jak wiadomo, serotonina wywołuje senność i zmęczenie. Aminokwasy rozgałęzione mają zdolność do wypierania tryptofanu, który jest niezbędny do syntezy tego neuroprzekaźnika. BCAA może opóźnić proces przedostawania się tryptofanu do mózgu, a tym samym spowolnić proces zmęczenia ośrodkowego.

4znakWPC czy BCAA?

Można powiedzieć, że WPC i BCAA stanowią dodatkowe paliwo dla naszego organizmu. W przypadku BCAA szczególnie ważny jest metabolizm, który zamiast w wątrobie (jak w przypadku innych aminokwasów) zachodzi głównie z mięśniach. Tutaj BCAA pełnią funkcję transportera. Podczas treningu wzmaga się produkcja tlenku azotu, który aminokwasy rozgałęzione transportują z mięśni do wątroby. Pozostałości tlenku tworzą L-alaninę, która zostaje przekształcona w glukozę. W ten sposób powstaje dodatkowa energia.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co lepiej wybrać – WPC czy BCAA. Obie odżywki są dobrym uzupełnieniem diety w białko. Charakteryzują się wyższą zawartością aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczane w pożywieniu. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po WPC i BCAA niż po preparaty oparte m.in. na komponentach kazeinowych, sojowych, pszenicznych, wołowych czy jajecznych, które tych aminokwasów nie są nam w stanie dostarczyć w takiej ilości.

Zarówno WPC, jak i BCCA optymalizują regenerację mięśni po treningu, wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej oraz budowę mięśni, a o to w tym wszystkim chodzi. Jednak BCAA sprawdza się dodatkowo jako zabezpieczenie mięśni przed długotrwałym wysiłkiem, aby ograniczyć ich katabolizm.

SUPLEMENTY


białko serwatkowe

Standard WPC80

Koncentrat białek serwatkowych zawiera bogaty aminogram oraz frakcje białkowe pochodzenia wyłącznie serwatkowego, dzięki czemu idealnie wpływa na wzrost masy mięśniowej

Aminokwasy rozgałęzione


Aminokwasy rozgałęzione BCAA

Aminokwasy rozgałęzione (BCAA) docierają bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych w przeciwieństwie do innych, które są metabolizowane i zużywane przez wątrobę. W komórkach mięśniowych BCAA razem z EAA (aminokwasami esencjalnymi) nasilają syntezę białek i tym samym znacznie przyspieszają regenerację potreningową i wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze

  1. bart

    Coś się chyba nie zgadza do końca z tą serotoniną.

    Niedobór serotoniny powoduje zmęczenie i brak motywacji a nie jej zwiększona ilość. W końcu to hormon szczęścia, więc to co jest napisane, jedno z drugim się wyklucza.

  2. Przemek

    Witam, może się to wydawać nie do końca logiczne, lecz wszystko się zgadza. Naukowe źródła wskazują na to, iż niedobór serotoniny powoduje między innymi bezsenność, a sama w sobie serotonina jest nam potrzebna, aby zasnąć, ponieważ wpływa na mózg , zależnie od jej nagromadzenia, w taki sposób, aby rozluźnił ciało, tym samym przygotowując je do snu – stąd opisana wyżej senność.