Portal dla ludzi aktywnych

DIETA POD LUPĄ: DIETA WEGETARIAŃSKA

dieta-pod-lupa-dania-wegetarianskie
Wegetarianizm jest to rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia mięsnego i ewentualnie jaj lub nabiału z pobudek moralnych, etycznych bądź zdrowotnych.

1znakODMIANY WEGETARIANIZMU

  • laktoowowegetarianizm najbardziej rozpowszechniona odmiana; polega na rezygnacji z potraw mięsnych, dopuszczone są produkty pochodzenia zwierzęcego (nabiał, jajka, miód)
  • laktowegetarianizm – popularna odmiana, polegająca ja wyłączeniu z jadłospisu jajek, dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów
  • owowegetarianizm – dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek
  • witarianizm – dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców, odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane, także napoje takie jak kawa i herbata
  • weganizm – polega na rezygnacji ze spożywania wszelkich pokarmów wytwarzanych przez zwierzęta (mięsa, mleka, serów, jaj, miodu), jest proekologicznym stylem życia, weganie nie korzystają z produktów, w powstaniu których brały udział zwierzęta (skórzane ubrania, futra, testowane na zwierzętach kosmetyki)
  • frutarianizm – frutarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego oraz owoców i warzyw, których zerwanie uśmierciłoby roślinę (np. sałaty), ich pokarmem są owoce, które same spadną z drzewa

2znakWADY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ

  • kłopoty z pokryciem zapotrzebowania na energię
  • niska zawartość białek, ze względu na skład aminokwasowy białka roślinne charakteryzują się małą wartością biologiczną, jednak można ją zwiększyć, umiejętnie zestawiając posiłki (nie powinna być stosowana przez dzieci i młodzież oraz kobiety ciężarne, ze względu na ich duże zapotrzebowanie na białko o wysokiej wartości biologicznej)
  • niewielka przyswajalność niektórych składników mineralnych, np.: wapnia, żelaza, cynku
  • niedobór witamin B12 i D (poza nielicznymi wyjątkami nie występują one w pokarmach roślinnych), organizm człowieka w sprzyjających warunkach wytwarza te witaminy, są to jednak ilości niewystarczające
  • wzrost zagrożenia ze strony niektórych czynników szkodliwych wprowadzanych do organizmu, np. substancji antyodżywczych, pozostałości środków ochrony roślin i nawozów
  • zwiększone zagrożenie takimi chorobami, jak: zaburzenia miesiączkowania, biegunki, krzywica, anemia, osteoporoza, niedorozwój fizyczny i umysłowy.

3znakZALETY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ
dieta-wegetariańska

  • mniejsza liczba kalorii zawarta w jednostce masy lub objętości (jest to ważne dla osób z nadwagą) – ze względu na niską kaloryczność tej diety otyłość u wegetarian należy do rzadkości, dieta ta nie jest wskazana dla sportowców i ludzi ciężko pracujących fizycznie, mających szczególnie duże zapotrzebowanie energetyczne
  • zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach roślinnych
  • brak cholesterolu lub jego niska zawartość
  • większe spożycie błonnika pokarmowego i skrobi
  • łatwiejsze pokrycie zapotrzebowania na witaminę C
  • ograniczenie nadmiernego spożycia sodu
  • mniejsze zagrożenie ze strony czynników szkodliwych wprowadzanych do organizmu razem z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. antybiotyków, leków weterynaryjnych, włośni, bakterii Salmonella
  • zmniejszone zagrożenie takimi chorobami jak: otyłość, cukrzyca insulinoniezależna, nadciśnienie tętnicze, hemoroidy, nowotwory jelita grubego, próchnica zębów, kamica nerkowa

4znakPRAKTYCZNA REALIZACJA DIETY WEGETARIAŃSKIEJ

  • 6-11 porcji produktów zbożowych
  • 3-5 porcji warzyw
  • 2-4 roślinne zamienniki mięsa
  • 2 produkty nabiałowe
  • Produkty należy tak łączyć w posiłkach, by uzupełniały się aminokwasowo, np. fasola z ryżem, kasza z grzybami.
  • Ze względu na biodostępność żelaza niehemowego w posiłkach należy uwzględnić owoce i warzywa bogate w witaminę C, a także sięgać po produkty zbożowe wzbogacone żelazem.
  • Aby zapobiec niedoborom cynku, obok drobiu i ryb, należy spożywać nasiona słonecznika lub dyni, a także bogatą w cynk kukurydzę i od czasu do czasu sięgać po suplementy.
  • Aby zapobiegać niedoborom witaminy D, należy spożywać tłuszcze bogate w tę witaminę tj. margaryny wzbogacone w wit. D i przetwory z grzybów.
  • Ryzyko niedoborów witaminy B12 niweluje spożycie nabiału, a weganie powinni uwzględniać w jadłospisie zbożowe produkty śniadaniowe i inne produkty roślinne fortyfikowane zawierające pewne ilości tej witaminy pochodzenia makrobiotycznego.

5znakKONSEKWENCJE ZDROWOTNE ŻYWIENIA WEGETARIAŃSKIEGO

Zmniejszone zagrożenie:

  • otyłość
  • cukrzyca insulino niezależna
  • hipercholesterolemia
  • nadciśnienie tętnicze
  • niedokrwienna choroba serca
  • zaparcia i hemoroidy
  • nowotwory jelita grubego, sutka i płuc
  • kamica żółciowa i nerkowa
  • próchnica zębów

Zwiększone zagrożenie:

  • niedorozwój fizyczny i umysłowy
  • marasmus i kwashiorkor
  • anemia megablastyczna
  • krzywica
  • osteomalacja
  • neuropatie (spinal ataxi)
  • biegunki
  • zaburzenia miesiączkowania

PREPARATY UZUPEŁNIAJĄCE WITAMINY


Preparaty zawierające witaminę D

NATURELL Witamina D w tabletkach

Preparat dzięki zawartości witaminy D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Naturell Witamina D przyczynia się także do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Niezbędne witaminy dla wegetarian.


Olimp B12 Forte Bio Complex w kapsułkach

. Olimp B12 Forte zawiera wysoką dawkę witaminy B12, uzupełnioną kompozycją korzystnie działających na układ krwiotwórczy witamin i składników mineralnych. Witaminy B12, B6 i kwas foliowy pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *