Portal dla ludzi aktywnych

Genodieta

1

By uzyskać wymarzoną sylwetkę, ludzie są w stanie poświęcić bardzo wiele. Pierwszą rzeczą, jaką starają się zrobić, jest zmiana nawyków żywieniowych, szerzej pojmowana jako przejście na dietę. Dla jednych słowo „dieta” to synonim sięgania po zdrową żywność, dla innych jest to ograniczenie kaloryczności posiłków. Tak czy inaczej, dieta to wprowadzenie do codziennego żywienia pewnych wyrzeczeń. Coraz więcej osób doszukuje się specjalnych, „wymyślnych” patentów, jak i co jeść, by jak najszybciej zgubić kilogramy, czy też przybrać na masie mięśniowej.

Powodem tego jest najprawdopodobniej chęć jak najszybszego osiągnięcia efektów – czasami po to, by zdążyć przed końcem “słomianego zapału” który dotyczy wielu początkujących. Nie jest też obojętne rozreklamowanie pewnych alternatyw, a także przekonanie, że droższe oznacza lepszą jakość. Nowinką stała się możliwość odzwierciedlenia pewnych ustaleń z zakresu nauki w praktyce dietetycznej. Coraz częściej rozwiązania – “złotego środku” na zmianę sylwetki – poszukuje się w oparciu o badania naukowe, dzięki którym możliwa jest analiza różnych związków pomiędzy dietą, a określonym celem. Jednym z przykładów takich opracowań jest tak zwana genodieta, będąca bez wątpienia innowacją w dietetyce.

Czym jest genodieta?

Genodietą nazywamy taki plan żywieniowy, który zostaje dopasowany do indywidualnego profilu genetycznego, który zostaje wcześniej ustalony na podstawie badań kodu genetycznego oraz analizy wzajemnego wpływu genów na siebie. Wszystkie te dane są unikalne dla każdego człowieka. Dzięki nim można odkryć zdolność do metabolizmu tłuszczów i węglowodanów, informacje o nietolerancji poszczególnych składników odżywczych, a również ryzyko wystąpienia różnych chorób – w tym otyłości.

genodietaTak więc podczas badania DNA bada się metabolizm danych substancji odżywczych, analizuje się je, a następnie wybrane zostają na tej podstawie odpowiednie produkty, które będą składnikami naszej genodiety. Są one dobrane w taki sposób, by nie zaburzały procesów trawiennych i nie powodowały żadnych zaburzeń w naszym układzie pokarmowym.

Co więcej – dzięki badaniu profilu genetycznego można z bardzo dużą dokładnością określić zapotrzebowanie organizmu na białka, tłuszcze czy węglowodany, po czym tak zmanipulować tę liczbę przy układaniu planu żywieniowego, by była jak najbardziej optymalna w zależności od celu, który zamierzamy osiągnąć. Oblicza się wartość prawidłowej nadwyżki składników przy diecie na masę, natomiast dieta na redukcję wykorzystuje wynik deficytu, jaki powinien zaistnieć, by schudnięcie było możliwe. Zbierając te wszystkie informacje w jedną całość, powstaje plan dietetyczny będący zgodny z indywidualnym profilem genetycznym danej osoby.

Kwestie zdrowotne

Genodieta jest skierowana nie tylko do osób, które chcą zmienić swoją sylwetkę, ale również dla dbających o zdrowie i dobrą kondycję wewnętrzną organizmu. Oczywiste jest, że przechodząc na dietę z motywów zupełnie estetycznych „mimowolnie” zyskamy sporo korzyści dla zdrowia; jednakże genodieta szczególnie akcentuje to połączenie. Odkrywa ona bowiem, w jakich wariantach nasze geny będą zmniejszać ryzyko wystąpienia poszczególnych chorób: nie tylko otyłości, ale i wielu chorób, takich jak problemy układu krążenia. Gdy już poznajesz prawdopodobieństwo wystąpienia choroby, możesz profilaktycznie zmienić nawyki żywieniowe w taki sposób, by to ryzyko zminimalizować. Badania wykazują, że profilaktyka może być czynnikiem decydującym o zmniejszeniu ryzyka danej choroby – nawet, jeśli jesteś nią obciążony genetycznie.

Kolejną kwestią jest nietolerancja pewnych składników odżywczych, przykładowo laktozy, czy glutenu. Badania DNA pozwalają takie nadwrażliwości na pewne substancje wykryć. Wyłączenie tych składników z diety spowoduje wtedy brak zaburzeń metabolicznych, znacznie lepszą kondycję, a także samopoczucie.

To proste!

Wydawałoby się, że genodieta to mnóstwo badań, formalności et cetera. Tymczasem, choć aż ciężko w to uwierzyć, gromadzenie materiałów do niej to szybki i „bezinwazyjny” proces! Tu, dobra wiadomość dla panicznie bojących się igieł – nie trzeba nawet się kłuć! Indywidualny profil genetyczny może zostać utworzony na podstawie wymazu ze śliny. Co więcej, może się to odbyć bez konieczności umawiania się na badania – niektóre firmy oferują załatwienie wszystkiego drogą pocztową – przysyłają gotowy zestaw, a ty wystarczy że przyłożysz coś w stylu wacika do wewnętrznej strony policzka, zapakujesz w odpowiedni pojemniczek i odsyłasz – oni badają materiał, a następnie kontaktują się z tobą w celu ułożenia planu dietetycznego. Jeśli wychodzi, że masz zaburzony metabolizm tłuszczów – dostajesz dietę niskotłuszczową, gdy nie tolerujesz glutenu – dietetyk ustali, w jaki sposób powinnaś go unikać, natomiast w przypadku kłopotów z metabolizmem węglowodanów – konieczne będzie zredukowanie spożywania cukrów prostych.

Łatwe, szybkie…. ale czy wiarygodne?

Naukowcy zapewniają, że testy charakteryzują się bardzo dużą wiarygodnością. Są one bardzo dokładne i szczegółowe, wykonują je natomiast specjaliści. Jak dotąd, nie znaleziono żadnych argumentów, które mogłyby podważyć te teorie. Wyposażenie oraz aparatura laboratoriów, w których wykonuje się tego typu badania genetyczne jest bardzo nowoczesna oraz zaawansowana. Mówi się, że nie ma tu mowy o żadnych niedoskonałościach.

genodietaOczywiście, jak we wszystkich innych dziedzinach – jakość jest wprost proporcjonalna do ceny. Żeby można było mówić o maksymalnej dokładności, należy zbadać kilka genów w różnych wariantach. A to kosztuje około trzech tysięcy złotych. Te tańsze pakiety mogą pominąć sporo ważnych szczegółów. Jest to zatem duży wydatek, jednak geny są niezmienne, więc badania są na całe życie. Niemniej jednak należy zwrócić uwagę na to, że plan dietetyczny musi być dostosowany do wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz stylu życia – powinien być co jakiś czas zmieniany.

Genodieta zyskała zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Głównym aspektem, który warunkuje nastawienie do niej jest poziom zaufania co do badań naukowych. Zawsze znajdą się tacy, którzy będą podchodzić do nich z dozą sceptycyzmu.

Osobiście uważam, że jest to bardzo dobra alternatywa dla tych, którzy wyczerpali już inne, lepiej dostępne i bardziej korzystne pod względem finansowym środki – i pomimo zaangażowania nie osiągnęli żadnych efektów. To na pewno jest sygnał, że coś się w tych genach ukrywa. Również ci, którzy mają problemy zdrowotne, bądź są obciążeni genetycznie (np. nowotwory w rodzinie), mogą sięgnąć po taką dietę. Czasami bardzo ciężko jest odkryć zaburzenia pokarmowe organizmu – sporo osób nie wie, że nietolerancja glutenu, laktozy czy też kazeiny dotyczy również ich. Bardzo często objawia się to w szczegółach i jest trudne do zdiagnozowania. Jeżeli genodieta zostaje przygotowana przez wiarygodnych specjalistów w tej dziedzinie – może być bardzo dobrą alternatywą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *