Portal dla ludzi aktywnych

Aminokwasy podczas treningu siłowego

Aminokwasy

Sukcesów na sali treningowej, zwłaszcza w „sportach sylwetkowych”, np. w kulturystyce, nie osiągnie się bez odpowiednio zaplanowanych ćwiczeń. Poza harmonogramem treningów, ważna jest również zbilansowana dieta wspomagana przez przyjmowanie aminokwasów. Jest to istotny element rzeźbienia sylwetki, ponieważ komórki mięśniowe nie powstaną samoistnie – należy zaopatrzyć je w odpowiedni budulec.Suplementacja aminokwasami

Warto wiedzieć, że suplementacja aminokwasami jest bardziej skuteczna niż pozyskiwanie ich z potraw mięsnych. Dzieje się tak, ponieważ trawienie mięsa trwa wiele godzin i tym samym na dłużej obciążamy nasz układ pokarmowy. Mięsa nie powinno się zatem jeść już na 2-3 godziny przed planowanym treningiem siłowym. Najlepiej spożywać je tuż po wykonanych ćwiczeniach.

Nie zawsze jednak jest to możliwe, więc idealnym rozwiązaniem jest tutaj suplementacja aminokwasów. Należy również pamiętać, że każdy trening to szok dla organizmu, ponieważ w trakcie ćwiczeń niszczy się, a wręcz rozrywa, własną tkankę mięśniową. Dzięki temu tworzy się miejsce na powstanie nowych komórek mięśniowych, które szybko zbudować mogą aminokwasy spożyte przed oraz zaraz po treningu siłowym.

AminokwasyKorzyści z przyjmowania BCAA i glutaminy

Zbilansowana dieta w aminokwasyAminokwasy stanowią dla naszego organizmu dobre źródło energii, a przy tym zapobiegają procesowi katabolizmu białek mięśniowych i korzystnie wpływają na regenerację tkanek. Wiele aminokwasów zatem, w tym BCAA (aminokwasy rozgałęzione) oraz glutaminę, powinno przyjmować się przed, w trakcie oraz po odbytym treningu. Istotna jest również ilość przyjmowanych składników.Glutaminę należy przyjmować w dawce 5-10 g dziennie, ale w okresie większych obciążeń siłowych dawkę można zwiększyć do 12 g na dzień.

Według niektórych źródeł, przyjęcie 2 g BCAA przed oraz po treningu powoduje spowolnienie procesów katabolicznych tkanki mięśniowej w czasie ćwiczeń, a także zaraz po ich zakończeniu (Kreider). Jeszcze inne badania dowodzą, że BCAA należy przyjmować w dawce 1-2 g na 10 kg masy ciała, a maksymalna dawka dzienna nie może przekroczyć 50 g (Jeukendrup i Aldret).

W budowie komórek mięśniowych ważne jest również przyjmowanie tauryny, czyli aminokwasu, który pomaga w kontrolowaniu dystrybucji glukozy do tkanek oraz w uwalnianiu hormonów glukogennych, w tym: adrenaliny i noradrenaliny, somatotropiny oraz glukagonu.

Redukcja tkanki tłuszczowej TAURYNA REDUKUJE ZBĘDNĄ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ I PODNOSI NASZĄ AKTYWNOŚĆ PSYCHOFIZYCZNĄ. JEJ AKTYWNOŚĆ ANABOLICZNA ORAZ ANTYKATABOLICZNA ZNACZĄCO WPŁYWA NA PRZYROST MIĘŚNI.

 

W przypadku tauryny nie należy martwić się o jej nadmierne spożycie. Z racji tego, że wątroba przetwarza dokładnie określoną ilość aminokwasów, naddatek tauryny kierowany jest do tkanek, w których występuje zapotrzebowanie na tego rodzaju związki chemiczne. Wzrost mięśni jest zatem gwarantowany.

2Formy przyjmowania aminokwasów

Przyjmowanie aminokwasówW treningu siłowym szczególną uwagę zwraca się na zasady odżywiania. Kulturyści przeliczają spożywane pokarmy pod kątem kalorycznym, aby dieta była odpowiednio zbilansowana. W przypadku aminokwasów, forma ich przyjmowania jest dowolna – można spożywać je w naturalnej postaci, czyli w posiłkach albo w formie syntetycznej – jako suplementy diety. Najlepsze efekty w treningu siłowym można uzyskać poprzez oddzielne dostarczenie aminokwasów do przewodu pokarmowego. Pojedynczy, niezwiązany aminokwas, może w ciągu 15 minut po spożyciu przedostać się do krwiobiegu i uczestniczyć w metabolizmie narządów.

W sklepach z suplementami diety można zaopatrzyć się w syntetyczne aminokwasy – dostępne w kapsułkach albo w postaci proszku do rozpuszczenia w mleku lub wodzie. Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie aminokwasów w posiłkach, stawiajmy na produkty bogate w białko. W naszym menu powinno znaleźć się m.in. mięso z indyka lub kurczaka, wołowina, ryby, białka jaj, tuńczyk oraz twaróg. Takie potrawy spożywane oczywiście o odpowiednich porach dostarczą organizmowi odpowiednią ilość związków do budowania mięśni.

3Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj!

1. J. M.Davis ,Carbohydrates, branched-chain amino acids, and endurance, The central fatigue hypothesis, Int J Sport Nutr, 1995;5
2. K. Mizera, W.Pilis, Znaczenie żywienia w sportach siłowych, Medicina Sportiva Practica, Tom 9, Nr 4, 2008
3. Y. Shimomura, T. Honda , M. Shiraki , Branched-Chain Amino Acid Catabolism in Exercise and Liver Disease, J Nutr. 2006; 136
4. A. E. Jeukendrup , S. Aldred , Fat supplementation, health, and endurance performance
5. J. H. Wilmore, B. J. Freund , Nutritional enhancement of athletic performance, Curr Concepts Nutr, 1986.

!Wszystkie odżywki znajdziesz na kulturystyka.sklep.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *