Tryptofan

Tryptofan to jeden z dwudziestu aminokwasów białkowych i ośmiu aminokwasów egzogennych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ustroju człowieka. To związek który, choć po raz pierwszy został wyizolowany z białka kazeiny, można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i w pokarmach roślinnych. To substancja dostępna również w postaci suplementów diety.

Tryptofan - co to?

Tryptofan to aminokwas egzogenny, którego organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też związek musi być dostarczany do ustroju z zewnątrz - wraz z codzienną dietą lub w postaci suplementów.

Tryptofan jest substancją, która wyróżnia się dobrą przyswajalnością z żywności i świetną wchłanialnością z przewodu pokarmowego. To składnik, którego aktywną biologicznie formę stanowi cząsteczka o konfiguracji „L”, dlatego też związek często określany jest mianem L-tryptofanu.

Źródła tryptofanu w żywności

Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tryptofanu, dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż aminokwasu wraz z żywnością. Za cenne źródła związku uznaje się produkty spożywcze takie jak m.in.:

  • mięso,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • jaja,
  • sery,
  • mleko,
  • banany,
  • czekolada,
  • buraki,
  • daktyle,
  • nasiona słonecznika,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • pestki dyni,
  • orzechy włoskie.

Wśród osób, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na tryptofan, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się również suplementy diety będące skoncentrowanym źródłem cennego związku.

Niedobór tryptofanu w organizmie

Niedobór tryptofanu w organizmie może być rezultatem stosowania niezbilansowanej diety i efektem powtarzalnych błędów żywieniowych. Niski poziom związku w ustroju można zaobserwować także wśród osób, które borykają się z zaburzeniami wchłaniania. Niedobór tryptofanu może powodować występowanie niepożądanych objawów, takich jak m.in.:

  • obniżenie nastroju,
  • zaburzenia snu,
  • pogorszenie koncentracji i procesów zapamiętywania,
  • apatia.

Nadmiar tryptofanu w organizmie

Nadmiar tryptofanu w ustroju to rzadko obserwowane zjawisko, które najczęściej jest efektem nieprawidłowego stosowania suplementów diety zawierających związek. Zbyt wysoki poziom tryptofanu w organizmie może przyczyniać się do występowania niepożądanych skutków ubocznych, takich jak:

  • bóle głowy,
  • nudności,
  • wymioty,
  • uczucie senności.

Tryptofan - suplement diety. Czy warto suplementować tryptofan?

Tryptofan to aminokwas, który można dostarczać do organizmu wraz z codziennym jadłospisem. Wśród osób, które maja trudności z odpowiednią podażą składnika, a także wśród tych, którzy wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na związek, np. w gronie osób narażonych na długotrwały stres czy wśród sportowców, pomocne mogą okazać się suplementy diety zawierające wartościowy aminokwas.

Na rynku można znaleźć tryptofan w proszku, w kapsułkach, a także tryptofan tabletki. Dostępne są jednoskładnikowe preparaty, które zawierają wyłącznie pożądany aminokwas egzogenny, a także kompleksowe suplementy diety, które oprócz tryptofanu dostarczają do ustroju również inne związki, np. melatoninę czy witaminę B6. Dobór odpowiedniego produktu to kwestia indywidualnych preferencji i potrzeb konsumenta.

Poszukując najlepszego suplementu diety z tryptofanem, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na skład produktu - czy wybrany preparat nie zawiera zbędnych dodatków i wypełniaczy. Nie należy natomiast skupiać się na zagadnieniach takich jak „tryptofan - cena” czy „tryptofan - opinie”. Cena produktu nie zawsze idzie w parze z jakością, a opinie dotyczące suplementowania aminokwasu mogą być różne, w zależności od organizmu, dlatego też te czynniki nie powinny przeważać podczas wyboru odpowiedniego suplementu diety.

Preparaty zawierające tryptofan zwykle zaleca się przyjmować wieczorem, przed snem. Zawsze należy jednak kierować się wytycznymi producenta umieszczonymi na opakowaniu produktu lub stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego. Warto pamiętać, aby nie spożywać nadmiernych ilości suplementów diety zawierających L-tryptofan, gdyż takie postępowanie może negatywnie wpływać na organizm człowieka i powodować występowanie niepożądanych skutków ubocznych.

Tryptofan - skutki uboczne i przeciwskazania

Suplementy diety z tryptofanem, stosowane zgodnie z rekomendacją producenta, nie powinny przyczyniać się do występowania skutków ubocznych. Nieprawidłowe przyjmowanie preparatów zawierających związek może jednak skutkować pojawieniem się niepożądanych objawów, takich jak nudności, wymioty, bóle głowy czy biegunka.

Tryptofan może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami z grupy inhibitorów monoaminooksygenazy, dlatego też przed rozpoczęciem przyjmowania suplementu diety warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Obejrzałeś wszystkie produkty
ostrovit.com Reviews with ekomi-pl.com
pixel